Dankbaarheid is liefhebben.

‘Loof de Heer, o mijn ziel. Ohhhh mijn ziel’. Waarschijnlijk zing je in gedachten deze woorden uit het prachtige nummer ‘Tienduizend Redenen’. Het lied dat spreekt van dankbaarheid. Het is een groot aantal: tienduizend. Waarschijnlijk als iemand je nu zou vragen om tienduizend redenen op te noemen, zou het lang duren of niet helemaal lukken of . Want waar ben jij nou allemaal dankbaar voor?

De Sabbatsmaaltijd

Een tijd terug zijn mijn man en ik op bezoek geweest bij een echtpaar dat Joods-Messiaans is. Op een bijzondere manier zijn we op elkaars pad gekomen en zij hadden ons uitgenodigd voor een Sabbatsmaaltijd. Tijdens deze maaltijd nam hij ons mee door de gebeden en gebruiken die zij tijdens de maaltijd doorlopen. Het uitspreken van dankbaarheid staat vooral centraal tijdens zo'n maaltijd. Er kwam een moment waar wij als vrouw tegenover onze man moesten gaan staan. De man des huizes sprak Spreuken 31 uit over ons vrouwen en daarna kwam een moment van het uitspreken van dankbaarheid naar elkaar.

Het was niets meer dan elkaar in de ogen kijken en de mannen spraken hardop uit waar ze hun vrouw dankbaar voor waren die week. Dit was een kwetsbaar en emotioneel moment vond ik. Het is voor beide partijen diepgaand om hardop deze dankbaarheid te geven en te ontvangen. De kleine dingen die misschien voor je gevoel die week ongezien waren, werden hardop erkend en vult als het ware je ‘liefdestank’.


"Het uitspreken van dankbaarheid is een win-win situatie"

Dankbaarheid is liefhebben.

Dankbaarheid is een pure vorm van liefhebben van je partner, familielid, vriend, wat voor relatie dan ook. Ook als het gaat om je hemelse Vader, die je door en door kent. Ik realiseerde mij dat het uitspreken van dankbaarheid een win-win situatie is. Het is zien en gezien worden. Het is realiseren dat je dankbaar bent en het weten dat iemand dankbaar is voor wat je doet. God, onze Vader, heeft plannen van hoop en vrede voor ons leven (Jeremia 29:11). En ookal is het soms moeilijk te zien, er zijn zoveel dingen om God dankbaar voor te zijn. Hij verdient onze aanbidding en liefde. Het uitspreken van dankbaarheid is liefhebben.

Heb jij God lief?

Begin vandaag met een lijst van dankbaarheid. Neem zo vaak als je wilt een moment om punten op te schrijven. Houd de lijst voor jezelf en breng het bij Jezus. Laat het een moment zijn van aanbidding. Spreek de punten hardop uit en ga door tot tienduizend of zelfs verder!

Photo by Sixteen Miles Out on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.