Ik weet niet wat ik moet doen

De corona pandemie was wereldwijd een grote klap voor iedereen. Het bracht veel onzekerheid met zich mee en waren de wanhoop nabij. Ons dagelijks leven wat we waren gewend ging op pauze en bleven we thuis. Ik denk dat we allemaal wel een moment hebben gehad dat we met ons handen in het haar zaten van hopeloosheid. Dat we ons afvroegen wanneer het einde nou in zicht was.

In 2 kronieken 20:12 staat deze zin geschreven:
Wij weten niet wat wij moeten doen. Maar op U zijn onze ogen gericht.

Deze uitspraak werd gedaan door Koning Josafat, koning van Juda. Een machtig koning, met een groot leger en een sterk geloof in God. De stad staat op het punt om aangevallen te worden door 3 vijanden: de Moabieten, de Ammonieten en de Meünieten. Nu heeft Koning Josafat genoeg in zijn macht om deze groep aan te vallen. Het koninkrijk van Juda heeft namelijk de eerste twee genoemde vijanden al eens eerder verslagen. En toch, lees je dat hij in paniek raakt. Hij ziet door de bomen het bos niet meer. Hij trekt zich terug en richt zich tot God en roept uit: “we weten niet wat moeten doen”.

Dit komt, hoogstwaarschijnlijk, door de derde genoemde vijand: de Meünieten. Dit is een nieuwe vijand voor het Koninkrijk van Juda waardoor Koning Josafat begint te twijfelen aan hun eigen kunnen. Het is de druppel die de emmer deed overlopen, als het ware. En in het moment van wanhoop, roept hij het uit naar God.

Iets waar wij van kunnen leren. Misschien had jij prachtige plannen voor 2020/2021 en kon dat niet doorgaan. Misschien worstelde jij met depressie en was de thuisisolatie extra zwaar. Wat je situatie ook was; misschien was de pandemie wel de druppel die jouw emmer deed overlopen. En wat doe je dan? Wat was jouw reactie op die wanhoop?

Klagen? Zeuren? Huilen? Schreeuwen? Of was het je ogen oprichten naar God en het uitroepen naar Hem? Je bent echt niet de enige christen, als je toegeeft dat God niet altijd je standaard go-to ontvanger is van je wanhoop. Maar mag ik je bemoedigen om 2 kronieken 20:12 in je hart te laten landen? Hij zegt immers tegen ons in Mattheüs 11:28: Kom tot Mij, allen die belast zijn. Hij kan alles aan, waar je ook mee worstelt. Al je wanhoop en hopeloosheid kan bij Hem terecht. Hij wilt je vrede en hoop teruggeven.

Photo by Taylor Smith on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.