Stille Tijd

Wij, Christenen, zijn een pro in het moeilijker maken dan het is.

Zo, dat is een goede binnenkomer, toch? Niet alleen in de wereld, maar zeker als christenen maken we het onszelf moeilijker dan het hoeft te zijn. De relatie tussen God en de mens is als een Goede Vader en zijn kinderen. Een Vader die ons wakker maakt in de ochtend, ons leidt door onze dagen heen en regelmatig tot ons spreekt, ook al merken we dat niet altijd op. Een Vader die ons voorziet in eten en drinken en ons mooie dromen geeft als we slapen. Hij beschermt ons en voorziet in precies wat we nodig hebben. Ook wanneer we denken dat we iets missen.

God is met ons. 24 uur per dag en 7 dagen per week. Door het offer van Jezus aan het kruis, hebben wij nu de mogelijkheid om in Zijn aanwezigheid te zijn en tot Hem te komen. Elk moment van de dag. Precies op het moment waar je bent. Ook nu, op de plek waar jij deze tekst leest. Je kan tot Hem spreken, bidden noemen we dat, op dit moment. Dus waar wacht je op? Wat heb je nog meer nodig?


"Hoe kan God spreken als je de tijd alleen maar vult met je eigen woorden?"

Tijd waarin je stil bent.

Als we iets moeilijker hebben gemaakt voor onszelf dan nodig, is het Stille Tijd. Stille Tijd is niets meer, niets minder dan ‘Tijd waarin je stil bent’. Maar door de ontwikkeling van de moderne Christen is er een bepaalde verwachting gecreëerd hoe gevuld en vruchtbaar deze stille tijd moet zijn. En door de ontwikkeling van de digitale christen moet het er ook nog tip top of ‘aestatically pleasing’ uitzien. We moeten het zo mooi mogelijk eruit laten zien, zodat we eerst een foto kunnen maken en een caption kunnen schrijven over wat God allemaal heeft gesproken. Maar hoe kan God spreken als je de tijd alleen maar vult met je eigen woorden? Hoe kan God ruimte krijgen als we onze kostbare tijd spenderen aan onszelf en ons imago.

Wat is er gebeurt met: tijd waarin je stil bent. Tijd waarin je luistert naar wat God heeft te zeggen. Tijd waarin je zonder andere prikkels in het Woord leest. Tijd waarin je zonder gestoord te worden in gebed bent. We hebben Stille Tijd als begrip groter gemaakt dan het hoeft te zijn. Daardoor is de verwachting zwaarder geworden en blokkeren we als eraan beginnen. We blokkeren en raken gefrustreerd, omdat wanneer we op een punt komen dat de artikelen zoals je bijbel, markers, potloden, worship muziek eindelijk goed klaarliggen, we denken dat God al had moeten spreken. Maar dat heeft die niet gedaan; dus het werkt niet; dus Stille Tijd is niet voor jou.

Kom met lege handen.

Hoe kan je ontvangen, als jij je handen constant vol hebt? Hoe kan God spreken tot je als jij zoveel aandacht geeft aan de fysieke kant van stille tijd? Stille tijd is niets meer en niets minder dan ‘tijd waarin je stil bent’. Begin hier. En wanneer God tot je spreekt, schrijf het op of lees in zijn woord.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.